Vær sikret, hvis uheldet er ude

Det er ikke en særlig hyggelig tanke at have, men alligevel er det vigtigt, at man sørger for at have styr på det. Hvis du en dag står i en situation, hvor du har mistet dit job, så ville det være drønærgerligt, hvis du ikke var skrevet ind i en a-kasse og dermed havde optjent rettigheden til dagpenge. Via en a-kasse er det muligt at tjene op til dagpenge, som man kan få udbetalt i op til to år, hvis man mister sit job. Alternativt, hvis man ikke har optjent eller ikke er i en a-kasse, vil man få udbetalt kontanthjælp, hvor satsen er væsentligt lavere.

Mange unge har ikke prioriteret at være medlem af en a-kasse, fordi det virker fjernt og ligegyldigt, men alle fra 18 år og op har muligheden for at melde sig ind. Det kræver ikke, at man har fuldtidsarbejde, men på deltid tager det naturligvis længere at tjene det samme op.

Forskellige typer af a-kasser

Der findes mange forskellige former for a-kasser. Hvis du har en fagforening, vil den i mange tilfælde også tilbyde en a-kasse, og det kan være en rigtig god idé at vælge det, da du så kan være sikker på, at der samarbejdes, og at du får den bedste faglige hjælp. Nogle a-kasser er fagspecifikke og henvender sig for eksempel til lærere eller til akademikere, og det kan være en fordel i form af, at der så vil være 100 % styr på, hvordan de enkelte arbejdspladser og ledelsesformer hænger sammen.

Andre a-kasser vil være bredere og dække flere fagområder. Typisk er denne type af a-kasse lidt billigere, men til gengæld er du heller ikke på samme måde sikret, at rådgivningen du får, er helt så personlig eller direkte lænket med din branche. Det er en god idé at kigge på hjemmesiden og danne sig et overblik over mulighederne.